Joaca – și un pic de știință

Joaca se află în centrul bunăstării emoționale și a sănătății mintale – în principal la copii, dar de multe ori și la adulți. Poate vi se pare că sună bombastic, dar pe cât de dramatic e formulat, pe atât de profund este efectul pe termen lung asupra vieților noastre. Joaca liberă, în special, este esențială pentru dezvoltarea echilibrată a copiilor. Sprijină capacitatea și maniera de adaptare atât la cantitatea foarte mare de informații la care sunt expuși copiii de la o vârstă fragedă, cât și la schimbările inerente din mediul lor imediat.
În ziua de azi, copiii au tot mai puțin timp să se bucure de joaca liberă și de explorare, fiind mereu învățați să se adapteze și să se pregătească pentru viitorul lor în calitate de adulți (Hardy et al., 1993; Rosenfeld și Wise, 2000; Elkind, 2001). Trăim într-o epocă în care educația timpurie este extrem de jalonată de fixarea unor standarde explicite și ușor măsurabile, de teste și testări frecvente, într-o varietate de domenii academice, precum științele exacte, literatură și matematică. Drept urmare, timpul copiilor devine din ce în ce mai structurat și mai focusat pe obiective explicite de învățare, în timp ce timpul pentru joaca de voie scade. Fără o profundă înțelegere a importanței sale, a impactului pe termen lung și a modalităților de a încuraja jocul liber la copii, riscăm să îi privăm de cea mai importantă sursă de energie care le dezvoltă setea de învățare și creativitatea.
Studiile axate pe această problematică au evidențiat în ultimul deceniu o serie de conexiuni profunde între joc, învățare și creativitate și modul în care fundamentele acestei abordări derivă din jocul copiilor. Studiile arată o dată în plus că joaca, indiferent de vârstă, rămâne ingredientul esențial care ne stimulează creativitatea și capacitatea de a învăța.

A te juca înseamnă a te implica. Când ne jucăm, luăm obiecte, idei sau teme și le sucim pe toate părțile, facem experimente, problematizăm, pentru a ajunge de cele mai multe ori la rezultate surprinzătoare și uimitoare. Și totuși, dacă e să ne gândim bine, ne jucăm de dragul de a ne juca, nu pentru că joaca ne va conduce la un rezultat. Pentru oameni și chiar și pentru anumite animale, joaca este esențială pentru dezvoltarea constantă.

Joaca este mediul care le permite copiilor să-și folosească creativitatea în timp ce își dezvoltă imaginația, dexteritate și puterea fizică, cognitivă și emoțională. Adulții se joacă, la rândul lor, pentru a ieși din tipare și a eluda convenționalul, pentru a experimenta, pentru a trece de la o abordare banală la o viață plină de creativitate și inspirație, pentru a-și depăși condiția.
Conform celor mai recente studii, joaca la copii se împarte, în general, în patru tipologii complexe, în funcție de dimensiunea pe care o dezvoltă. Acestea sunt: ​​jocul fizic, jocul cu obiecte, jocul simbolic și jocul socio-dramatic, și jocul cu reguli.

Dincolo de implicarea activă în joaca copiilor, adulții pot să o susțină prin crearea unui mediu prietenos, care să le ofere o diversitate de oportunități de jocuri. Pornind de aici, o diversitate de jocuri la copiii de azi sunt baza unor hobby-uri puternice și bine determinate la adulții de mâine.

Joacă-te alături și împreună cu copilul tău – inventează noi jocuri, caută noi jucării și moduri de a le folosi, lasă-te surprins de invențiile copilărești și inspiră-te. Joaca e o sursă de energie incredibilă – pentru noi și pentru copiii noștri.

Taguri: